maandag 12 december 2016

Merel's tip van de dag: Geurige gele rijst

 

 

Wat

2,5 kopje gewassen Basmati of Jasmijn rijst
 Water 
Gember of Laos
3 grote tenen knoflook
zonnebloemolie
kurkuma
Een pan met een groot oppervlakte

Hoe

Verhit de zonnebloemolie in de pan. Zorg dat de pan een goed laagje olie heeft. Wanneer je de knoflook bakt moet het voldoende ruimte hebben om te kunnen bewegen. Je hoeft niet te wachten tot de olie heel heet is eer je de knoflook erin doet, anders bestaat het risico dat de knoflook aanbrandt. Knijp de knoflook fijn en gooi ook het velletje en restvlees dat in de pers achterblijft in de olie. Bak de knoflook totdat je de knoflook begint te ruiken. 
Voeg de gewassen rijst toe en bak deze mee in de olie. Zorg dat de knoflook en rijst goed in beweging blijven, anders bakt het aan. 

Voeg nu ook de theelepel kurkuma toe. Wees eerder te zuinig dan te royaal met de kurkuma. Teveel kurkuma is echt niet lekker!

Als je de kurkuma goed door de rijst hebt geroerd zet je het vuur laag en voeg je het water toe. Schil dan de gember en kneus deze een beetje. Als je een hakmes hebt kun je dit doen door het mes plat op de gember te leggen en er dan met je handpalm op de slaan. Snij de gember in plakken en voeg toe aan de rijst. Zorg dat de gember goed verdeeld is over de rijst en dek de pan af met een deksel.
Laat de rijst 8 a 10 minuten koken en zet dan het vuur uit. 
'fluf' de rijst een beetje - roer het zachtjes een beetje los en laat de rijst dan nog 5 a 10 minuten rusten.

Haal de gember en eventueel de knoflook vellen uit de rijst en dien op.

Eetsmakelijk!


Erg lekker is ook om deze rijst te gebruiken om mee te bakken. Je kunt bijvoorbeeld een pepertje, wortel, taugé, mais en een uitje bakken en dan de gele rijst toevoegen. Om het af te maken roer je een theelepel vissaus en twee theelepels lichte soja-saus door het geheel heen. Lekker met een gebakken eitje, komkommer en verse koriander!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten